Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 1 (26) - 2025 / 2025-03-31 / Көрілім саны: 27

ЖЕМІС-ЖИДЕК ТОЛТЫРҒЫШЫН ПАЙДАЛАНУ КЕЗІНДЕ БАЛМҰЗДАҚТЫҢ САПАЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

Торайғыров университеті
https://orcid.org/0000-0003-3329-1126
Инновациялық Еуразия университеті
https://orcid.org/0000-0002-9336-0026
Торайғыров университеті
https://orcid.org/0000-0002-2482-2645
Сәкен Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық зерттеу университеті
https://orcid.org/0009-0003-2812-075X

Кілтті сөздер

балмұздақ, өсімдік қоспасы, құс шие, ирга, қызыл шетен

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.26-761

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Д.С. , С., К. Е.Ф., К. Н.Е., і Ш. А.М. «ЖЕМІС-ЖИДЕК ТОЛТЫРҒЫШЫН ПАЙДАЛАНУ КЕЗІНДЕ БАЛМҰЗДАҚТЫҢ САПАЛЫҚ КӨРСЕТКІШТЕРІН ЗЕРТТЕУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 1, вип. 26, Березень 2025, doi:10.58805/kazutb.v.1.26-761.

Аңдатпа

Мақала сүт өңдеу өнімдерін өндіруде сервистік жидек, шие және қызыл шетен сияқты жабайы жемістер мен жидектерді пайдалану перспективаларына арналған. Таңдалған өсімдік шикізаты мыналармен сипатталады: радиопротекторлық қасиеттері бар пектиндік заттардың жоғары мөлшері, соның арқасында дайын өнімдерді ауамен, сумен және топырақпен ластанған зиянды және қауіпті заттары бар. Экологиялық қолайсыз аймақтарға ұсынуға болады; зиянды микроорганизмдердің дамуын тежейтін жұқпалы аурулардың дамуына кедергі келтіретін. Бактерияға қарсы қасиеттері; адам ағзасына жалпы күшейтетін әсері бар көптеген дәрумендер.

Әзірленген өсімдік тектес қоспаның сүт өнімі – балмұздақтың органолептикалық (иісі мен дәмі, құрылымы мен консистенциясы, түсі), физика-химиялық (сүт майы, сахароза, қатты заттар мен қышқылдық құрамы) және микробиологиялық (ішек таяқшалары тобының бактериялары, St. Aureus, патогендік микроорганизмдер). Ұсынылған мәліметтерге сүйене отырып, ирги жидектері мен құс шие мен қызыл тау күлінің жемістерінен алынған қоспаның оңтайлы мөлшері анықталды. Дәл осы көрсеткіштер дайын сүт өнімінде анықталды, олардың нәтижелері балмұздақтың қолданыстағы нормативтік-техникалық құжаттамада көрсетілген талаптарға сәйкестігін көрсетеді.

Дайын өнімнің сапалық сипаттамаларын төмендетпей, жасанды қоспалар мен қымбат сүт шикізатының бір бөлігін алмастыра алатын табиғи компоненттермен байытылған өнімдерді жасау қажеттілігіне баса назар аударылады. Сүт шикізаты өсімдік тектес шикізатпен

Нұсқалар