Экономика, бизнес және қызмет көрсету

№ 1 (26) - 2025 / 2025-03-31 - 2025-04-08 жаңартылды / Көрілім саны: 43

СЫРТҚЫ ОРТАНЫҢ ТҰРАҚСЫЗДЫҒЫ ЖАҒДАЙЫНДА ЕЛДІҢ АЗЫҚ ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ ПРОБЛЕМАСЫН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

https://orcid.org/0000-0003-3816-8039
Казахский университет технологий и бизнеса им К.Кулажанова
https://orcid.org/0000-0001-9071-7475
https://orcid.org/0000-0001-7128-6374
https://orcid.org/0000-0002-4972-3408
https://orcid.org/0000-0001-8060-8056

Кілтті сөздер

Азық-түлік қауіпсіздігі, азық-түлік тәуелсіздігі, азық-түлік қауіпсіздігі көрсеткіштері жүйесі, азық-түлік қауіпсіздігі критерийлері, азық-түлік қауіпсіздігі санаты көрсеткіштері жүйесі.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.26-722

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Асаинов, А., А. Буткенова, К. Бокенчин, Б. Баядилова, і Ж. Саду. «СЫРТҚЫ ОРТАНЫҢ ТҰРАҚСЫЗДЫҒЫ ЖАҒДАЙЫНДА ЕЛДІҢ АЗЫҚ ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІН ҚАМТАМАСЫЗ ЕТУ ПРОБЛЕМАСЫН ЗЕРТТЕУ». 2025. ҚазТБУ хабаршысы, вип. 1, вип. 26, Квітень 2025, doi:10.58805/kazutb.v.1.26-722.

Аңдатпа

Мақала жаһандық деңгейде де, аймақтық деңгейде де азық-түлік қауіпсіздігі деңгейін анықтау әдістерін қарастыруға арналған. Мақалада әлемдік аренада да, жекелеген мемлекеттер шеңберінде де азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етумен айналысатын ірі әлемдік ұйымдардың әзірлемелері ұсынылған. Азық-түлік қауіпсіздігі деңгейін анықтаудың халықаралық тәжірибесі, сондай-ақ азық-түлік қауіпсіздігі индикаторлары қарастырылды. Көрсеткіштерді талдау негізінде көптеген елдерде әдістер өте ұқсас, бірақ біртұтас жүйенің негізін құрайтын және әртүрлі көрсеткіштерді біріктіретін Бірыңғай тұжырымдама жоқ деген қорытындыға келді.

Планета халқы өсіп келе жатқандықтан, ауыл шаруашылығының өнімділігін Мұқият арттыру, жаһандық өндіріс және сату тізбегінің жұмысын жақсарту, азық-түлік шығындары мен азық-түлік қалдықтарын азайту, сондай-ақ аштық пен тамақтанбаудан зардап шегетін барлық адамдарға толық тамақтануға қол жеткізу үшін шұғыл түрде көп күш пен инновация қажет. Халықаралық қоғамдастықтың көптеген мүшелері аштықты келесі ұрпақта жоюға болатынына сенімді және осы мақсатқа жету үшін бірлесіп жұмыс істейді.

Дүние жүзіндегі ауыл шаруашылығы жүйелерінің өнімділігін арттыру және ауыл шаруашылығы қалдықтарының түзілуін қысқарту қажет. Ауыл шаруашылығын қалпына келтіру әдістері жан-жақты және жан-жақты қолданылуы керек, ал азық-түлік жүйелері, соның ішінде азық-түлік өндірісі де, тұтыну да қалпына келтірілуі керек.

Жер, сау топырақ, су және өсімдіктердің генетикалық ресурстары азық-түлік өндірісінің маңызды факторлары болып табылады және оларды ұқыпты пайдалану және тұрақты басқару әлемнің көптеген бөліктерінде олардың жетіспеушілігін ескере отырып, бірінші кезектегі міндет болып табылады. Қолданыстағы ауылшаруашылық жерлерінің өнімділігін арттыру, соның ішінде регенеративті ауыл шаруашылығы әдістері арқылы деградацияға ұшыраған жерлерді қалпына келтіру де ауыл шаруашылығының қажеттіліктері үшін ормандарды кесу қажеттілігіне қарсы тұруға көмектеседі. Құрғақ жерлердің өнімділігін сақтауға дақылдардың құрғақшылыққа төзімді жаңа сорттарын өсірумен бірге суару және суды сақтау технологияларын жетілдіру арқылы тапшы су ресурстарын ұтымды пайдалану ықпал етуі мүмкін.

Нұсқалар