Меню
№ 3 (24) - 2024 / 2024-09-30 / Көрілім саны: 32
Авторлар
Кілтті сөздер
DOI сілтемесі:
Қалай дәйексөз келтіруге болады
Зерттеу нысаны-қарақұмық пен жасымық ұнымен және нанокарбоксилаттар кешенімен байытылған макарон өнімдері.
Сарапшылардың пікірінше, Қазақстанда макарон өнімдерін тұтыну әлемдегі ең жоғары көрсеткіштердің бірі болып табылады, Қазақстан бұл жағынан Италиядан кейін екінші орында. 2022 жылдың қаңтар – желтоқсан айларында макарон өндірісі 166,1 мың тоннаны құрады, бұл 2021 жылмен салыстырғанда 4% - ға өсті [1]
Макарон өнімдері танымал және көп мөлшерде тұтынылатындығын ескере отырып, микроэлементтер мен дәрумендерді байытатын кешендерді қолдана отырып, өнімдерді шығару арқылы әртүрлі аурулардың алдын-алуды нақты және тиімді жүргізуге болады. Сонымен қатар, макарон өндірісінің негізгі шикізаты-жоғары сортты "сарқылған" бидай ұны. Сонымен қатар, Азық-түлік қатты бағаланады, бұл сөзсіз республиканың азық-түлік қауіпсіздігіне әсер етеді [1].
Осыған байланысты байытылған макарон өнімдерін өндірудің отандық технологияларын әзірлеу қажет, бұл өзіндік құнын төмендету есебінен олардың бәсекеге қабілеттілігін арттыруға мүмкіндік береді.
Зерттеулер шеңберінде 10% мөлшерінде жасымық және қарақұмық жұқа дисперсті ұнымен ақуыз және талшық құрамы бойынша ең құнды байытылған макарон өнімдері алынды. Макарон өнімдерін микро және макроэлементтермен байыту үшін нанокарбоксилаттардың рецептураларын таңдау және есептеу адамның тұтыну нормаларына сүйене отырып, олардың санын белгілеу арқылы жүзеге асырылады. Химиялық және микроэлементтік құрамы бойынша ең толыққанды қоспалар анықталды.
Зерттеу нәтижелері қарақұмық ұнымен байытылған макарон өнімдерінің тұтынушылық қасиеттері нормативтік көрсеткіштерге сәйкес келетіндігін анықтады. Нанокарбоксилат кешені макаронның тұтынушылық қасиеттеріне әсер етпеді, бірақ оның құрамын едәуір арттырды сиқыр және мырыш.