Ақпараттық-коммуникациялық және химиялық технология

№ 3 (24) - 2024 / 2024-09-30 - 2024-09-30 жаңартылды / Көрілім саны: 75

МИКРОБҚА ҚАРСЫ ТАҒАМДЫҚ ҚАПТАМА МАТЕРИАЛДАРЫН МЫС НАНОБӨЛШЕКТЕРІНІҢ НЕГІЗІНДЕ ӘЗІРЛЕУ

Авторлар

  • А.И. Самадун
  • Б.Р. Таусарова
  • Ж.С. Набиева
  • Г.Т. Дарибаева

Кілтті сөздер

CuO нанобөлшектері; желатин; пектин; полилактид; микробқа қарсы; орау

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.3.24-304

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Самадун A., Таусарова B. ., Набиева Z. ., і Дарибаева G. «МИКРОБҚА ҚАРСЫ ТАҒАМДЫҚ ҚАПТАМА МАТЕРИАЛДАРЫН МЫС НАНОБӨЛШЕКТЕРІНІҢ НЕГІЗІНДЕ ӘЗІРЛЕУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 3, вип. 24, Вересень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.3.24-304.

Аңдатпа

Сақтау және сату процесінде тамақ өнімдері физикалық өзгерістерге ұшырайды, нәтижесінде өнім мен қоршаған орта арасында ылғал алмасу, механикалық зақымдану, өнімнің өзінде болатын химиялық процестер, сондай-ақ микробиологиялық бүліну пайда болады. Полиолефиндерге негізделген орау материалдарын қолдану әсер етуші факторларды азайтуға мүмкіндік береді, бұл тағамның тез бұзылуына әкеледі. Алайда, табиғаты бойынша полиэтилен және полипропилен пленкалары микробқа қарсы қасиеттерге ие емес. Сондықтан, олардың негізінде қаптама өнімді микробиологиялық бұзылудан қорғау үшін қаптаманы өңдеудің әртүрлі технологиялық әдістері, сондай-ақ пленкаға, арнайы микробқа қарсы агенттерге кіріспе қолданылады. Бұл зерттеуде желатин мен пектинмен тұрақтандырылған мыс оксидінің нанобөлшектерін синтездеу әдісі жасалды. Синтез тікелей химиялық тұндыру арқылы жүзеге асырылды. Мыс оксидін синтездеу үшін прекурсорлар ретінде мыс хлориді қолданылды. Тұрақтандырғыш ретінде желатин мен пектин қолданылды.

Нәтижелер желатин мен пектинмен тұрақтандырылған CuO нанобөлшектерінің азық – түлік қаптамасында-тәуелсіз нанопленка ретінде де, басқа орау материалдарының бөлігі ретінде де пайдалану мүмкіндігі жоғары екенін көрсетті.

Нұсқалар