Меню
№ 3 (24) - 2024 / 2024-09-30 - 2024-09-30 жаңартылды / Көрілім саны: 75
Авторлар
Кілтті сөздер
DOI сілтемесі:
Қалай дәйексөз келтіруге болады
Сақтау және сату процесінде тамақ өнімдері физикалық өзгерістерге ұшырайды, нәтижесінде өнім мен қоршаған орта арасында ылғал алмасу, механикалық зақымдану, өнімнің өзінде болатын химиялық процестер, сондай-ақ микробиологиялық бүліну пайда болады. Полиолефиндерге негізделген орау материалдарын қолдану әсер етуші факторларды азайтуға мүмкіндік береді, бұл тағамның тез бұзылуына әкеледі. Алайда, табиғаты бойынша полиэтилен және полипропилен пленкалары микробқа қарсы қасиеттерге ие емес. Сондықтан, олардың негізінде қаптама өнімді микробиологиялық бұзылудан қорғау үшін қаптаманы өңдеудің әртүрлі технологиялық әдістері, сондай-ақ пленкаға, арнайы микробқа қарсы агенттерге кіріспе қолданылады. Бұл зерттеуде желатин мен пектинмен тұрақтандырылған мыс оксидінің нанобөлшектерін синтездеу әдісі жасалды. Синтез тікелей химиялық тұндыру арқылы жүзеге асырылды. Мыс оксидін синтездеу үшін прекурсорлар ретінде мыс хлориді қолданылды. Тұрақтандырғыш ретінде желатин мен пектин қолданылды.
Нәтижелер желатин мен пектинмен тұрақтандырылған CuO нанобөлшектерінің азық – түлік қаптамасында-тәуелсіз нанопленка ретінде де, басқа орау материалдарының бөлігі ретінде де пайдалану мүмкіндігі жоғары екенін көрсетті.