Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 1 (26) - 2025 / 2025-03-31 / Көрілім саны: 60

ЕКІБАСТҰЗ КЕН ОРНЫНЫҢ КӨМІРІНЕН ЖОҒАРЫ КАЛОРИЯЛЫ КӨМІР БРИКЕТТЕРІН АЛУ

Авторлар

Торайғыров университеті
https://orcid.org/0000-0001-9726-1642
Торайғыров университеті
https://orcid.org/0000-0002-6580-2085
Көмір химиясы және технология институты» ЖШС
https://orcid.org/0000-0003-1556-9526
«Көмір химиясы және технология институты» ЖШС
https://orcid.org/0000-0002-9497-7319
Қ.Құлажанов атындағы Қазақ технология және бизнес университеті
ТОО «Институт химии угля и технологии»
https://orcid.org/0000-0001-9016-3062
«Экология және биоресурстардың тұрақтылығы» ҒЗИ
https://orcid.org/0000-0001-9016-3062
«Экология және биоресурстардың тұрақтылығы» ҒЗИ
https://orcid.org/0000-0002-2338-8816

Кілтті сөздер

көмір, күл, брикеттеу, шикізат сапасын басқару, жану жылуы, көмірдің мөлшері

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.26-886

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Е.С A. ., Теміртас K., Б.Т. Y. ., Ж.M. K. ., Ж.Т. D. ., М.Қ. K. ., Н.Ш. A. . ., і К.Т. T. . «ЕКІБАСТҰЗ КЕН ОРНЫНЫҢ КӨМІРІНЕН ЖОҒАРЫ КАЛОРИЯЛЫ КӨМІР БРИКЕТТЕРІН АЛУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 1, вип. 26, Березень 2025, doi:10.58805/kazutb.v.1.26-886.

Аңдатпа

Мақалада көмірді брикеттеу процесі, брикеттеу процесі туралы мәліметтер келтірілген, көмірдің физикалық-химиялық және құрылымдық-реологиялық қасиеттерін ескере отырып, көмір брикеттерінің құрылымдық түзілу механизмі анықталған. Брикет шихтасындағы қарапайым кластардың біркелкі таралуы маңызды. Оған көмірді жіктеудің технологиялық схемасын таңдау және тиісті аппараттық дизайн арқылы қол жеткізіледі. Көмірдің мөлшері брикеттелген масса бөлшектерінің жалпы бетін анықтайды. Бұл бет неғұрлым дамыған болса, брикеттер ішіндегі бөлшектердің байланыс саны соғұрлым көп болады және молекулалық байланыс күштерінің әсері күшейеді. Дәндердің жалпы бетінің ұлғаюына ұсақтау арқылы қол жеткізуге болады. Көмірді брикеттеу процесіне әсер ететін негізгі факторлар: көмірдің ылғалдылығы және жекелеген кластардағы ылғалдың таралуы, көмірдің үлкендігі, брикет шихтасындағы үлкендіктің қарапайым кластарының таралуы, гранулометриялық құрамы, қысымы, престеу ұзақтығы мен температурасы, судың мөлшері.

Нұсқалар