Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 1 (26) - 2025 / 2025-03-31 / Көрілім саны: 29

АМАРАНТ ҚОСПАСЫМЕН СҮТҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӘЗІРЛЕУ

Авторлар

Алматы Технологиялық университеті
https://orcid.org/0009-0007-4390-1799
Алматы Технологиялық университеті
https://orcid.org/0000-0001-8984-0011
Алматы Технологиялық университеті
https://orcid.org/0000-0003-4257-3774
Алматы Технологиялық университеті
Кызылординский университет Имени Коркыт Ата

Кілтті сөздер

Амарант, сүтқышықлды өнімі, функционалды тағам, тағамдық құндылық, антиоксиданттар

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.26-864

Қалай дәйексөз келтіруге болады

А.С., А., К. К.С., Д. Ф.Т., Ж. Г.Н., і Э. Жаксыбаева. «АМАРАНТ ҚОСПАСЫМЕН СҮТҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМ ӨНДІРУ ТЕХНОЛОГИЯСЫН ӘЗІРЛЕУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 1, вип. 26, Березень 2025, doi:10.58805/kazutb.v.1.26-864.

Аңдатпа

Бұл ғылыми жұмыста амарант ингредиентін қосу арқылы ашытылған сүт өнімін алу технологиясын жасау қарастырылған. Оның соңғы өнімнің органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштеріне әсері зерттеледі. Функционалды ашытылған сүт өнімдері саласындағы патенттік әзірлемелерге, сондай-ақ амаранттың тағамдық құндылығы туралы ғылыми деректерге кешенді талдау жүргізілді. Тәжірибелер барысында амарант қоспасының әртүрлі концентрациясында өнімнің құрылымының, қышқылдығының, тұтқырлығының, ақуыз құрамының және антиоксиданттық белсенділігінің өзгеруі зерттелді. Алынған нәтижелер ұқсас зерттеулермен салыстырылды, бұл тағамдық құндылықты арттыру және тұтынушылық сипаттамаларын жақсарту үшін ашытылған сүт ортасына амарант енгізудің оңтайлы шарттарын анықтауға мүмкіндік берді. Сондай-ақ, мақалада амаранттың тамақ өнеркәсібінде әлеуетті қолданылуы, оның өнімнің функционалдығы мен тотығу тұрақтылығына ықтимал әсері қарастырылады. Амарант ұнын 3% концентрацияда қосу теңдестірілген органолептикалық көрсеткіштерді, жоғары антиоксиданттық белсенділікті және ашытылған сүт өнімінің жақсартылған физика-химиялық сипаттамаларын қамтамасыз ететін оңтайлы нұсқа екені анықталды.

Нұсқалар