Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 1 (18) - 2023 / 2023-04-04 / Көрілім саны: 55

ЗЫҒЫР ДӘНІНЕН АЛЫНҒАН ҰН МЕН ҚҰРҒАҚ САРЫСУ ҰНТАҒЫНЫҢ АСТЫҚ ДАҚЫЛДАРЫНАН АЛЫНҒАН СУСЫННЫҢ САПА КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ӘСЕРІ

Авторлар

КазУТБ

Кілтті сөздер

астық сусыны, сарысу ұнтағы, күріш, қарақұмық

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.18-82

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Хастаева, А. «ЗЫҒЫР ДӘНІНЕН АЛЫНҒАН ҰН МЕН ҚҰРҒАҚ САРЫСУ ҰНТАҒЫНЫҢ АСТЫҚ ДАҚЫЛДАРЫНАН АЛЫНҒАН СУСЫННЫҢ САПА КӨРСЕТКІШТЕРІНЕ ӘСЕРІ». КазУТБ, вип. 1, вип. 18, Квітень 2023, doi:10.58805/kazutb.v.1.18-82.

Аңдатпа

Омега-3 полиқанықпаған май қышқылдарымен байытылған астық сусындарын өндіру рецептісін жасау кезінде жаңа астық сусындарының технологиялық қасиеттері мен органолептикалық көрсеткіштерін жақсарту мақсатында технологияда байытушы компонент ретінде зығыр тұқымы ұны және құрғақ сарысу концентраты пайдаланылды. Зығыр ұны Омега-3 PUFA үшін байытқыш негіз болып табылады, ал сарысу ұнтағы концентраты жарма сусындарына сүтті дәм мен хош иіс қосады.

Зертханалық жағдайда астық сусындарының тәжірибелік үлгілері шығарылып, олардың кеңейтілген дегустациясы жүргізілді. Органолептикалық зерттеулердің нәтижелері үлгілердің жақсы тұтынушылық қасиеттерін көрсетеді. Эксперименттік және тәжірибелік әзірлемелердің, алынған сусындар мен органолептикалық бағалаудың нәтижелері бойынша негізгі рецептуралар әзірленді.