Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 1 (26) - 2025 / 2025-03-31 / Көрілім саны: 40

ЖЕРАЛМҰРТПЕН БАЙЫТЫЛҒАН БИДАЙ КЕБЕГІ МЕН СҰЛЫ ЖАРМАСЫ НЕГІЗІНДЕГІ ТАҢҒЫ АС ӘЗІРЛЕУ

Авторлар

«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС АФ
https://orcid.org/0000-0002-0540-1685
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС АФ
https://orcid.org/0000-0002-4313-1540
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС АФ
https://orcid.org/0000-0002-0319-8118
«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС АФ
https://orcid.org/0009-0008-0854-6100

Кілтті сөздер

сұлы жармасы, құрғақ таңғы ас, бидай кебегі, жарма өнімдері, жералмұрт

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.26-749

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Н. , А., С. М., С. А., і К. А. «ЖЕРАЛМҰРТПЕН БАЙЫТЫЛҒАН БИДАЙ КЕБЕГІ МЕН СҰЛЫ ЖАРМАСЫ НЕГІЗІНДЕГІ ТАҢҒЫ АС ӘЗІРЛЕУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 1, вип. 26, Березень 2025, doi:10.58805/kazutb.v.1.26-749.

Аңдатпа

Таңғы ас көптеген адамдар үшін танымал таңдау болып табылады, өйткені олар оңай дайындалады, қоректік және салауатты өмір салтын қолдайды. Бұл мақалада жералмұртпен байытылған бидай кебегі қосылған сұлы жармасы негізінде таңғы ас әзірлеу қарастырылды.

Сұлы жармасы талшықтар мен дәрумендердің қажетті мөлшерін қамтамасыз етеді, ал бидай кебегі минералдардың деңгейін жоғарылатады және ас қорытуды жақсартады. Инулинге бай жералмұрт тәтті дәм қосады және ішектің қалыпты микрофлорасын сақтауға көмектеседі. Сонымен қатар, ол пребиотикалық қасиеттерге ие, бұл асқазан-ішек жолдарының жұмысына жағымды әсер етеді.

Бұл өнімді әзірлеу сізге күні бойы денсаулық пен энергияны сақтау үшін қажетті дәрумендер мен микроэлементтермен толықтырылған толық және теңдестірілген таңғы ас алуға мүмкіндік береді. Экструзия шарттары оның тағамдық құндылығы мен дәмдік сипаттамаларын сақтай отырып, дайын өнімнің қытырлақ құрылымын қамтамасыз етеді.

Зерттеу нәтижелері көрсеткендей, әзірленген құрғақ таңғы ас пайдалы ғана емес, сонымен қатар пайдалы тағамның дәмді нұсқасы болып табылады, бұл оны тұтынушылардың кең аудиториясы үшін тартымды етеді. Сонымен қатар, өнімнің жоғары тағамдық құндылығы мен табиғи құрамы қазіргі заманғы дұрыс тамақтану тенденцияларына сәйкес келеді, бұл оның нарықтағы сұранысына ықпал етуі мүмкін.

Нұсқалар