Ақпараттық-коммуникациялық және химиялық технология

№ 4 (25) - 2024 / 2024-12-31 / Көрілім саны: 7

КӨМІРТЕКТІ КҮРІШ ҚАБЫҒЫНЫҢ ТОЛТЫРҒЫШЫНЫҢ ТЕРМИЯЛЫҚ ҚАРТАЮ КЕЗІНДЕ ПОЛИЭТИЛЕННІҢ ДЕФОРМАЦИЯЛЫҚ БЕРІКТІК ҚАСИЕТТЕРІНІҢ ӨЗГЕРУІНЕ ӘСЕРІ

Авторлар

  • А.Ж. Аликулов
  • К.Б. Вернигоров
  • С.В. Нечипуренко
  • Б.Б. Ермухамбетова
  • В.В. Бушков
  • Г.С. Ирмухаметова
  • О.В. Стоянов
  • Ю.М. Казаков
  • С.А. Ефремов

Кілтті сөздер

полиэтилен, толтырғыш, карбонизацияланған күріш қабығы, термототығу, деформация және беріктік сипаттамалары, полиэтилен, толтырғыш, карбонизацияланған күріш қабығы, термототығу, деформация және беріктік сипаттамалары.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.4.25-610

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Аликулов A. ., Вернигоров K. ., Нечипуренко S. ., Ермухамбетова B. ., Бушков V. ., Ирмухаметова G. ., Стоянов O. . ., Казаков Y. ., і Ефремов S. . «КӨМІРТЕКТІ КҮРІШ ҚАБЫҒЫНЫҢ ТОЛТЫРҒЫШЫНЫҢ ТЕРМИЯЛЫҚ ҚАРТАЮ КЕЗІНДЕ ПОЛИЭТИЛЕННІҢ ДЕФОРМАЦИЯЛЫҚ БЕРІКТІК ҚАСИЕТТЕРІНІҢ ӨЗГЕРУІНЕ ӘСЕРІ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 4, вип. 25, Грудень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.4.25-610.

Аңдатпа

Жаңа табиғи толтырғыштың жоғары қысымды полиэтиленнің термототығу процесіне әсері зерттелді. Зерттелген толтырғыш – бұл ауылшаруашылық өндірісінің қалдықтары болып табылатын көміртекті күріш қабығы. ККТ 170ºС температурада 3 сағат бойы экспозициядан кейін полимердің деформациялық-беріктік сипаттамаларының төмендеуіне жол бермейтін кейбір термостабилизациялық әсер ететіні анықталды. ККТ енгізу аққыштық шегін 77% (ККТ 10% масс.) және 46% (5% масс. ККТ) деңгейінде сақтауға мүмкіндік береді, бұл ретте толтырылмаған ескірген ЖҚПЭ үшін бұл көрсеткіш бастапқы үлгі көрсеткіштерінің 3%-дан аспайды. Толтырылған үлгілердің деструктивті кернеуі тотықпаған деңгейде сақталады. Зерттелген толтырғыш пен стандартты антиоксидант Ирганокс 1010-мен бірге пайдалануда синергетикалық әсер анықталды. 10% масс. ККТ және 0,2% масс. фенолды тұрақтандырғыш енгізгенде материалдың термиялық қартаюынан кейін деструктивті кернеудің төмендеуі байқалмайды.