Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 3 (24) - 2024 / 2024-09-30 / Көрілім саны: 53

ПОРТУЛАК ҰНТАҒЫ ҚОСЫЛҒАН ОРГАНИКАЛЫҚ ШҰЖЫҚТАРДЫҢ САПАСЫ МЕН САҚТАУ МЕРЗІМІН ЖАҚСАРТУ

Авторлар

  • Қ.Қ. Мақанғали
  • Г.Х. Оспанкулова
  • Г.М. Тоқышева

Кілтті сөздер

органикалық шұжықтар, портулак ұнтағы, физика-химиялық қасиеттері, сенсорлық анализі, микробиологиялық тұрақтылығы, табиғи қоспалары

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.3.24-510

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Мақанғали K., Оспанкулова G., і Тоқышева G. «ПОРТУЛАК ҰНТАҒЫ ҚОСЫЛҒАН ОРГАНИКАЛЫҚ ШҰЖЫҚТАРДЫҢ САПАСЫ МЕН САҚТАУ МЕРЗІМІН ЖАҚСАРТУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 3, вип. 24, Вересень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.3.24-510.

Аңдатпа

Зерттеу физикалық-химиялық қасиеттерге, сенсорлық сипаттамаларға және микробиологиялық тұрақтылыққа назар аудара отырып, органикалық сиыр етінен жасалған органикалық шұжықтарға портулак ұнтағын (Portulaca oleracea) қосудың әсерін зерттейді. Табиғи қоспаларды қолдану синтетикалық консерванттар мен натрий нитритіне шектеулерге байланысты органикалық шұжық өндірісінде өте маңызды. Үлгілер 0,8%, 1,2% және 1,4% портулак ұнтағымен дайындалды және портулаксыз бақылаумен салыстырылды. Нәтижелер портулак ұнтағы ылғалдың сақталуын айтарлықтай жақсартқанын көрсетті, ең жоғары деңгейлер 1,2% және 1,4% үлгілерде байқалды. рH мәндері барлық үлгілерде тұрақты болып қалды, бұл қышқылдықтың тиімді реттелуін көрсетеді. Су белсенділігінің (aw) көрсеткіштері микробиологиялық қауіпсіздікті қамтамасыз ете отырып, сәйкес болды. Жалпы өміршеңдік көрсеткіші (TVC) портулак сынамаларында айтарлықтай төмен болды, әсіресе бақылаумен салыстырғанда 1,2% және 1,4% концентрацияда. Сенсорлық талдау көрсеткендей, 1,2% портулак сынамасы бақылауға ұқсас жоғары балл жинады, ал 1,4% сынамада ащы дәм мен жасыл реңк байқалды, бұл оның сенсорлық қасиеттеріне теріс әсер етті. Органикалық сиыр етін пайдалану тұтынушылардың табиғи және пайдалы өнімдерге деген сұранысына сәйкес келеді, синтетикалық қоспаларсыз жоғары сапалы ақуызды қамтамасыз етеді. Антиоксиданттық және микробқа қарсы қасиеттерімен танымал портулак ұнтағы органикалық шұжықтардың сапасы мен сақтау мерзімін жақсарту үшін тиімді табиғи қоспа болып шықты. Жақсартылған физика-химиялық қасиеттері мен қолайлы сенсорлық сипаттамалары арасындағы тепе-теңдікті қамтамасыз ететін 1,2% портулактың оңтайлы концентрациясы ұсынылады. Бұл зерттеу органикалық ет өнімдерінде табиғи қоспаларды қолдануды қолдайды, бұл тағамның пайдалы және тұрақты нұсқаларын жасауға ықпал етеді.