Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 2 (23) - 2024 / 2024-06-30 / Көрілім саны: 110

ҚАЗАҚСТАНДЫҚ МАҚТА МАЙЫ ЖӘНЕ РЕСЕЙЛІК АРЫШ МАЙЫНЫҢ НЕГІЗІНДЕ ТЕҢЕСТІРІЛГЕН МАЙ ҚЫШҚЫЛДЫ ҚҰРАМЫ БАР ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ ҚОСПАЛАРЫНЫҢ ЖАҢА ТҮРЛЕРІН ӘЗІРЛЕУ

Авторлар

Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті КеАҚ
Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университеті КеАҚ,
Беларусь мемлекеттік технологиялық университеті
Беларусь мемлекеттік технологиялық университеті
М.Әуезов атындағы Оңтүстік Қазақстан Зерттеу университеті

Кілтті сөздер

өсімдік майлары, мақта майы, арыш майы, биологиялық белсенді қоспалар, газ-сұйықтық хроматографиясы, линол және линолен қышқылдары, полиқанықпаған май қышқылдары.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.2.23-472

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Отуншиева, А. ., С. Болегенова, С. . Ламоткин, С. . Ветохин, і А. . Ешанкулов. «ҚАЗАҚСТАНДЫҚ МАҚТА МАЙЫ ЖӘНЕ РЕСЕЙЛІК АРЫШ МАЙЫНЫҢ НЕГІЗІНДЕ ТЕҢЕСТІРІЛГЕН МАЙ ҚЫШҚЫЛДЫ ҚҰРАМЫ БАР ӨСІМДІК МАЙЛАРЫ ҚОСПАЛАРЫНЫҢ ЖАҢА ТҮРЛЕРІН ӘЗІРЛЕУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 2, вип. 23, Червень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.2.23-472.

Аңдатпа

Қазіргі таңда дұрыс тамақтану қағидалары мен ережелерін ұстануда адам ағзасы үшін биологиялық құндылық тұрғысынан функционалдық бағдарланған тамақ өнімдерінің, оның ішінде май өнімдерінің жаңа түрлері әзірленуде. Құрамында ω-6 және ω-3 май қышқылдары әртүрлі (мақта, жүгері, рапс және зығыр) өсімдік майларының құрамы қарастырылады. Жеке майлардың полиқанықпаған май қышқылдарының сапалық және сандық құрамы газ хроматографиясының көмегімен зерттелді. Жеке майлардағы май қышқылдарының арақатынасы оңтайлы емес екені анықталды. Мақта және арыш майларындағы жеке май қышқылдарының сандық құрамы негізінде ω-3 және ω-6 май қышқылдарының арақатынасы 10:1 және 5:1 болатын қоспаларды алу үшін осы майлардың қоспаларының оңтайлы құрамы есептелді. Алынған өсімдік майларының қоспаларының үлгілері олардың органолептикалық және физико-химиялық көрсеткіштерін анықтау үшін зерттеулерден өтті . Сонымен қатар алынған қоспалардың өлшенген сапа көрсеткіштері (қышқыл және асқын тотық мәндері) стандартталған мәндерден аспайды. Өсімдік майларының әзірленген мақта-арыш қоспаларында дұрыс тамақтану үшін ұсынылған деңгейлерге сәйкес келетін ω-6 және ω-3 полиқанықпаған май қышқылдары бар және өсімдік майлары негізінде тағамдық қоспалар жасау үшін пайдаланылуы мүмкін.