Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 2 (23) - 2024 / 2024-06-30 / Көрілім саны: 50

ҚЫРҒЫЗ ПОПУЛЯЦИЯСЫНЫҢ ЕСЕК СҮТІНІҢ СИПАТТАМАСЫ МӘСЕЛЕСІНЕ

Авторлар

Қырғыз-Түрік университеті Манас
Қырғыз мемлекеттік техникалық университеті. И. Раззакова
Қырғыз мемлекеттік техникалық университеті. И. Раззакова

Кілтті сөздер

ағынды сулар, табиғи адсорбент, спектрофотометриялық зерттеу, седиментациялық талдау, шөгу жылдамдығы, сорбциялық тазарту, табиғи минералдар, есек сүті, соматикалық жасушалар, ыстыққа төзімділік, сенсорлық талдау

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.2.23-447

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Турганбаева, Н. ., Р. Элеманова, і Н. . Дюшеева. «ҚЫРҒЫЗ ПОПУЛЯЦИЯСЫНЫҢ ЕСЕК СҮТІНІҢ СИПАТТАМАСЫ МӘСЕЛЕСІНЕ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 2, вип. 23, Червень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.2.23-447.

Аңдатпа

Мақалада функционалды қасиеттері бар сүттің балама түрін зерттеу тақырыбы қозғалады, жақында Еуропада үлкен қызығушылық тудырған өнім - есек сүті функционалды қасиеттері бар, ол қытай мен Италияда белсенді зерттелуде. Стандартты әдістерді қолдана отырып, химиялық құрамы, сенсорлық талдау жүргізілді, Қырғызстанның Шу облысы, Беш-Күнгей ауылының есек сүті үшін қауіпсіздік көрсеткіштері мен қолайлы температуралық режимдер анықталды. Талдау нәтижелері бойынша есек сүті лактозаның жоғары мөлшерімен, майдың аздығымен, соматикалық жасушалардың төмен деңгейімен сипатталады, бұл жануарлардың клиникалық денсаулығын көрсетеді. Сенсорлық сүттің көрсеткіштері салыстырмалы түрде қолайлы дәмді көрсетеді, ол тәтті дәмімен, көкшіл реңктері бар қарлы-ақ түсімен ерекшеленеді.