Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 2 (23) - 2024 / 2024-06-30 / Көрілім саны: 49

ЖАҢҒАҚ НЕГІЗІНДЕ ӨСІМДІК СУСЫНЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН АНЫҚТАУ

Авторлар

Астана филиалы ЖШС «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты
Астана филиалы ЖШС «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты»
Қазақ технология және бизнес университеті

Кілтті сөздер

өсімдік сусыны, жаңғақ, тағамдық құндылығы, биологиялық құндылығы, полиқанықпаған май қышқылдары, маңызды амин қышқылдары, қоректік компоненттер.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.2.23-394

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Альжаксина, Н. ., А. Далабаев, і А. Хастаева. «ЖАҢҒАҚ НЕГІЗІНДЕ ӨСІМДІК СУСЫНЫНЫҢ ТАҒАМДЫҚ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫН АНЫҚТАУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 2, вип. 23, Червень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.2.23-394.

Аңдатпа

Лактозаға, сүт казеиніне төзбейтін тұтынушылар санының артуы және өсімдік ақуызына физиологиялық артықшылық беру арқылы өсімдік сусындары нарығының қарқынды даму тенденциясы байқалады. Қазіргі таңда сүттің өсімдік тектес аналогтары танымал бола бастады, олар әртүрлі дәнді және майлы дақылдардан, жаңғақтардан өндіріледі, өйткені олардың дәмі жағымды, тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары. Өсімдік негізіндегі сусындардың қолданыстағы технологияларын жетілдіру кезінде негізгі факторлар ескеріледі: органолептикалық көрсеткіштерді анықтау, қоректік заттардың нормалары, эмульсия жүйесінің сақтау қабілеті және ақуыздардың фракциялық құрамы. Осы зерттеу аясында жаңғақ негізде өсімдік сүтінің органолептикалық көрсеткіштері мен тағамдық құндылығы анықталды. Биологиялық құндылықты анықтау кезінде барлық маңызды аминқышқылдарының мөлшері жоғары. Ақуыздың аминқышқылдарының жылдамдығы 86,3 % құрайды. Ақуыздың рационалдылық коэффициенті-67,4 %. Майдың жалпы салмағындағы полиқанықпаған май қышқылдарының қосындысы 75,8 % құрайды. Бұл жағдайда 100 г Сусынның құрамы ω-3 май қышқылдары - 0,86 г, ω-6 май қышқылдары - 2,63 г деңгейінде белгіленеді.