Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 3 (16) - 2022 / 2022-09-30 / Көрілім саны: 67

МАКАРОН ӨНІМДЕРІН ДАЙЫНДАУДАҒЫ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҚТЫҢ МАҢЫЗДЫЛЫҒЫ

Авторлар

  • Дарибаева Г.Т.
  • Изтаев А.И.
  • Аубакиров Е.А.

Кілтті сөздер

тритикале, макарон, аминқышқылы, жұмсак бидай, қоспа.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.3.16-28

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Г.Т., Д., И. А.И., і А. Е.А. «МАКАРОН ӨНІМДЕРІН ДАЙЫНДАУДАҒЫ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҚТЫҢ МАҢЫЗДЫЛЫҒЫ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 3, вип. 16, Вересень 2022, doi:10.58805/kazutb.v.3.16-28.

Аңдатпа

Тамақтану рационында алмастырылмайтын аминқышқылдарының жепіспе-ушілігін жоюдың маңызды тәсілі адамдардың денсаулығына жағымды әсер ететін функ-ционалды ингредиенттермен байытылған тағам өтімдерінің ассортиментін кеңейту болып табылады. Ғылыми жұмысымыздың басты бағыты қолда бар, отандық өндірістке жоғарғы потенциалды шикізат ретінде қолданылатын, құрамында биологиялық белсенді заттары бар тритикале бидайының жоғарғы сұрыбын пайдалану арқылы макарон өнімінің жаңа түрін өндіру болып табылады. «Таза» сұрыбты тритикале ұны арқылы биологиялық құндылығы жоғары макарон өнімінің жаңа ассортиментін дайындауға болады. Зерттеу нәтижесі бойын-ша макарон ұнына қоспа пайдалану арқылы ақуыз мөлшерін 2,3%-ға, аминқышқылдардың массалық үлесі, яғни аргинин мөлшері 0,27 %, лизинді 0,15%, пролинді 0,55%, глицинді 0,36%, көбейтуге болады.