Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 1 (22) - 2024 / 2024-03-31 / Көрілім саны: 14

ӘРТҮРЛІ АЙМАҚТАРДЫҢ ШҰБАТТАРЫНАН БӨЛІНІП АЛЫНҒАН LACTOCOCCUS ТҰҚЫМДАСЫНЫҢ СҮТҚЫШҚЫЛ БАКТЕРИЯЛАРЫН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

Х. Досмұхамедов атындағы Атырау университеті
Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университеті
«Қaзaқ қaйтa өңдeу жәнe тaмaқ өнepкәciбi ҒЗИ» ЖШC AФ
Aлмaты тeхнологиялық унивepcитeтi
«Қaзaқ қaйтa өңдeу жәнe тaмaқ өнepкәciбi ҒЗИ» ЖШC AФ

Кілтті сөздер

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.22-263

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Сағындықова, С., У. . Сагындыков, Т. . Тасмаганбетова, М. . Султанова, М.A. Якияeвa М. ., і Aкжaнов Н. «ӘРТҮРЛІ АЙМАҚТАРДЫҢ ШҰБАТТАРЫНАН БӨЛІНІП АЛЫНҒАН LACTOCOCCUS ТҰҚЫМДАСЫНЫҢ СҮТҚЫШҚЫЛ БАКТЕРИЯЛАРЫН ЗЕРТТЕУ». КазУТБ, вип. 1, вип. 22, Березень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.1.22-263.

Аңдатпа

Қазақстанда түйе шаруашылығы - мал шаруашылығының дәстүрлі қалыптасқан саласы. Жартысы шөлді және шөлейт аймақтарда орналасқан Қазақстанның кең аумақтарын шаруашылық игеруде түйе шаруашылығының ұлттық экономикалық маңызы зор. Түйе сүті және оның негізіндегі өнімдер құнды пробиотикалық бактериялардың көзі болып табылады. Шұбат - түйе сүтінен жасалған ұлттық сусынның мал шаруашылығы өнімдерінің арасында тағамдық жағынан да, емдік жағынан да баламасы жоқ. Биологиялық қасиеттері бойынша шұбат тек қоректік және дәмді өнім ғана емес, сонымен қатар әртүрлі биологиялық белсенді заттардың көзі болып табылады. Бұл зерттеу мақаласында Қазақстанның әртүрлі географиялық аймақтарының  шұбаттарынан бөлініп алынған  сүтқышқыл бактериялары штаммдары Lactococcus тұқымдасы зерттелді. Атырау, Алматы, Ақтөбе, Қызылорда облыстарының фермерлік шаруашылықтарынан алынған шұбат сынағы зерттеуге алынып, алдымен олардың органолептикалық қасиеттері анықталған. Бөлініп алынған Lactococcus штаммдарының физиологиялық және биохимиялық қасиеттері зерттелген. Зерттеліп отырған шұбаттардың үлгілерінен бөлініп алынған Lactococcus штаммдарының қасиеттерінің ұқсастығына байланысты 3 топқа бөлінді. Бұл штаммдардың көмірсуды ашыту ерекшелігі, әртүрлі температурада өсу ерекшеліктері анықталды. Әртүрлі облыстың шұбаттарынан бөлініп алынған Lactococcus штаммдарының түрлерінің саны, түрлік құрамы және кездесу жиілігі бойынша да зерттеу жүргізілді.