Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 1 (22) - 2024 / 2024-03-31 / Көрілім саны: 40

ҚҰС ЕТІ МЕН ҚҰС ӨНІМДЕРІНІҢ КРИОСКОПИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ШЕКТІ ТЕМПЕРАТУРАСЫН ГИПОТЕРМИЯНЫ АНЫҚТАУ

Авторлар

"Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
https://orcid.org/0000-0002-8256-0161
"Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
https://orcid.org/0000-0001-8496-2669
"Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
https://orcid.org/0000-0003-0016-0445
"Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
https://orcid.org/0000-0003-1192-2863
"Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
https://orcid.org/0000-0002-3441-8275
Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты" ЖШС
https://orcid.org/0000-0003-4855-3950

Кілтті сөздер

құс еті, салқындату, гипотермия, криоскопиялық температура, тауық еті, бройлер

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.1.22-258

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Умиралиева , Л., М. Дибирасулаев, Д. Дибирасулаев, Л. Стоянова, . М. Искаков, і И. Филатов. «ҚҰС ЕТІ МЕН ҚҰС ӨНІМДЕРІНІҢ КРИОСКОПИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ШЕКТІ ТЕМПЕРАТУРАСЫН ГИПОТЕРМИЯНЫ АНЫҚТАУ». КазУТБ, вип. 1, вип. 22, Березень 2024, doi:10.58805/kazutb.v.1.22-258.

Аңдатпа

Ұсынылған мақалада құс етінің криоскопиялық және шекті гипотермиялық температурасының мәндерін және әртүрлі термиялық күйдегі құстың тұрақты гипотермиялық күйін қамтамасыз ететін сақтаудың технологиялық режимдерін негіздеу үшін қажетті салқындату ортасының температурасын анықтау бойынша эксперименттік зерттеулердің деректері келтірілген. Бір сатылы салқындату режимінде алынған деректерді талдау тауықтың төс етінің барлық үлгілері үшін гипотермияның шекті температурасы филенің термиялық күйіне қарамастан криоскопиялық температурадан төмен екенін көрсетті. Нәтижелер криоскопиялық температура мен құс еті мен құс өнімдерінің гипотермиясының шекті температурасы арасындағы айтарлықтай айырмашылықты және өнімнің құрамы мен термиялық жағдайына байланысты сақтау режимдерін саралау қажеттілігін көрсетеді. Алынған мәліметтерге сүйене отырып, құс еті мен құс өнімдерін сақтаудың ұсынылған температурасы есептелді.