Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 4 (21) - 2023 / 2023-12-22 / Көрілім саны: 124

ҚҰРАМЫ ӨСІМДІК ҚОСПАЛАРЫМЕН БАЙЫТЫЛҒАН СҮТҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМДЕР ТЕХНОЛОГИЯСЫН ЖАСАУ

Авторлар

Қазақ технология және бизнес университеті
Қазақ технология және бизнес университеті
Н.Н. Ворожцов атындағы Новосибир органикалық химия институты

Кілтті сөздер

балғын сүт, функционалдық тамақ, ингредиенттер, байытылған сүтқышқылды өнімдер, асқабақ, асқабақ езбесі, асқабақ дәндерінің сүзбе десерті, сүзбе десертінің технологиясы, рецептура, глюкоза шарбаты.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.4.21-209

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Омаралиева , А., М. . Агедилова, і Э. . Щульц. «ҚҰРАМЫ ӨСІМДІК ҚОСПАЛАРЫМЕН БАЙЫТЫЛҒАН СҮТҚЫШҚЫЛДЫ ӨНІМДЕР ТЕХНОЛОГИЯСЫН ЖАСАУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 4, вип. 21, Грудень 2023, doi:10.58805/kazutb.v.4.21-209.

Аңдатпа

Бұл мақаладағы зерттеудің мақсаты – құрамында каротині бар өсімдік қоспасымен байытылған ашытылған сүт өнімінің технологиясын жасау. Зерттеудің бағыты логикалық, статистикалық аналитикалық зерттеулерді және технологиялық әдіснамалық принциптерді пайдалануға негізделген.

Зерттеу идеясының жаңалығы тамақтың байытылған функционалдық ингредиенттерін - ақуызды, маңызды майларды, тағамдық талшықтарды, өмірге қажетті витаминдер мен микроэлементтерді тұтынуды қамтамасыз етуді ұсынады. Бета-каротинге бай асқабақ пюресі қосылған ашытылған сүт өнімінің технологиясын әзірлеу функционалды тамақ өнімін құрудың инновациялық тәсілі болып табылады.

Асқабақ пюресін қосымша зат ретінде пайдалану күшті антиоксидант болып табылатын және адам денсаулығына оң әсер ететін бета-каротинге бай өнім жасайды.

Сонымен қатар, асқабақ пюресін қосу өнімге жағымды дәм мен хош иіс береді, бұл оны тұтынушылар үшін тартымды етеді.

Сондай-ақ, асқабақ пюресін қосымша ретінде пайдалану экологиялық таза шешім болып табылатынын атап өткен жөн, өйткені ол басқа жағдайда тасталуы мүмкін асқабақ өндірісінің қалдықтарын пайдаланады.

Осылайша, асқабақ пюресі қосылған ашытылған сүт өнімінің технологиясын әзірлеу жоғары тұтынушылық қасиеттері бар функционалды тамақ өнімдерін құрудың жаңа және перспективалы тәсілі болып табылады.