Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 4 (21) - 2023 / 2023-12-22 / Көрілім саны: 92

АМАРАНТ ЖАПЫРАҚТАРЫНАН АЛЫНҒАН СЫҒЫҢДЫЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

  • Д.О. Саидходжаева
  • А.Ж. Чориев

Кілтті сөздер

амарант, листья амаранты, химический состав, белки, углеводы, жиры, хроматография.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.4.21-200

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Саидходжаева, Д. ., і А. Чориев. «АМАРАНТ ЖАПЫРАҚТАРЫНАН АЛЫНҒАН СЫҒЫҢДЫЛАРДЫҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫН ЗЕРТТЕУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 4, вип. 21, Грудень 2023, doi:10.58805/kazutb.v.4.21-200.

Аңдатпа

Мақала Өзбекстан Республикасының аумағында өндірілген амаранттың химиялық құрамын зерттеуге және Америка Құрама Штаттары сияқты басқа елдердегі көрсеткіштермен салыстыруға арналған. Амарант өсімдігінің химиялық құрамы зерттелді. Амаранттың әртүрлі сорттарының өсуі зерттелді және химиялық құрамы салыстырылды (Amaranthus Cruentus және Amaranthus Tricolor). Амаранта жапырақтарының химиялық құрамын анықтау бойынша зерттеу жүргізілді, Су сығындысындағы ақуыздар мен дәрумендердің массалық үлесі табылды. АҚШ –тан әкелінген және Өзбекстан Республикасының аумағында өсірілген амарантаның 2 сортының жапырақтары, сабақтары мен тамырлары құрамындағы ауыр металдардың саны зерттелді.