Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 2 (15) - 2022 / 2022-06-28 / Көрілім саны: 75

ЗЫҒЫР ТҰҚЫМДАРЫНДАҒЫ МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫНЫҢ ҚҰРАМЫН АНЫҚТАУ

Авторлар

  • Khastayeva A.Zh.
  • Bekturganova A.A.
  • Omaraliyeva A. M.
  • Serikov A.Zh.

Кілтті сөздер

зығыр тұқымдары, полиқанықпаған май қышқылдары, Омега-6-ның Омега-3-ке қатынасы, газ хроматографиясы.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.2.15-14

Қалай дәйексөз келтіруге болады

A.Zh., K., B. A.A., O. A. M., і S. A.Zh. «ЗЫҒЫР ТҰҚЫМДАРЫНДАҒЫ МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫНЫҢ ҚҰРАМЫН АНЫҚТАУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 2, вип. 15, Червень 2022, doi:10.58805/kazutb.v.2.15-14.

Аңдатпа

Бұл мақалада Қазақстан Республикасында өсірілген зығыр тұқымдарының майқышқылдық құрамын зерттеу бойынша зерттеулер келтірілген.Омега-3 май қышқылдары денеміздегі көптеген тіндердің жасушаларын құруға қатыса-ды. Олардың адам денсаулығына оң әсері өте зор. Полиқанықпаған май қышқылдары қабыну процестеріне, иммунорегуляцияға, қан ағымын реттеуге және т.б. әсер ететін жергілікті жасушалық реттеу гормондарының прекурсорлары болып табылады. Олар адам ағзасында өсімдік майларына бай линолен және линол қышқылдарынан синтезделеді. Бірақ адам ағзасында аз мөлшерде эйкозапентаен және докозагенсаен қышқылдары өндірілетіндіктен, оларды тамақпен бірге қажетті мөлшерде алу маңызды.Біз зығыр тұқымындағы Омега-6-дан Омега-3-ке қатынасын зерттедік. Пропорциялар шығу тегі (жануар, өсімдік) немесе майлардың сапасы сияқты маңызды. Біздің білуімізше, теңгерімсіздік, яғни адам ағзасына Омега-6 шамадан тыс қабылдау кезінде заттар десатураза ферменттері үшін бәсекелесе бастайды. Зығыр тұқымдарындағы май қышқылының құрамын анықтау бойынша зерттеу нәтижесінде зерттелетін үлгінің Омега-3 құрамы Омега-6-ға қарағанда 68% – ға көп екендігі анықталды, бұл тамақ өнеркәсібінде зығыр тұқымын қолданудың пайдалы екендігін көрсе-теді.