Меню
№ 3 (20) - 2023 / 2023-09-30 / Көрілім саны: 117
Авторлар
Кілтті сөздер
DOI сілтемесі:
Қалай дәйексөз келтіруге болады
Зарафшан өзенінен ауланған балықтардың ағзалары мен ұлпаларындағы сурьма мен мышьяк құрамының экологиялық бағасы берілген. Уытты элементтерді анықтаудың өзектілігі олардың балық етіндегі мөлшері шамалы және анықтау үшін жоғары сезімтал физика-химиялық әдістерді қолдануды талап ететініне қарамастан бағаланады. Ұсынылған әдісті диагностикада және зерттелетін аймақтың экологиялық бағалауында улы элементтерді анықтауда, сондай-ақ осы балықты консервілерге өңдеуде қолдану мүмкіндігі көрсетілген. ГОСТ 26929 «Шикізат және тамақ өнімдері» бойынша балық сынамаларын алу әдісі мен материалдары ұсынылған. Улы элементтерді атомдық абсорбциялық анықтау әдісі электротермиялық тозаңдатқыштармен жабдықталған Spectr-1 және Saturn аспаптарында қолданылды, олардың көмегімен элементтер гидридтер түрінде және сулы ерітінділерде анықталды. Гидридтер ағын арқылы пешке беріледі, ал су ерітінділері микродозер арқылы енгізіледі. Уытты элементтерді сандық анықтау калибрленген (разрядты) графикалық әдіспен жүргізілді. Тәжірибе үшін іріктеліп алынған балық: маринка, тұқы және күміс тұқы балықтарының етінде мышьяк пен сурьманың болу қаупі бағаланды.