Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 3 (20) - 2023 / 2023-09-30 / Көрілім саны: 101

ПРОЦЕСТІ МАТЕМАТИКАЛЫҚ МОДЕЛЬДЕУ ТУТ ЖЕМІСІ ШЫРЫНЫН БУЛАНДЫРУ

Авторлар

Үргеніш мемлекеттік университеті
Ташкент химия-технологиялық институты
Ташкент химия-технологиялық институты

Кілтті сөздер

жылу балансы, энтальпия, материал балансы, концентрат, компьютерлік модель.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.3.20-120

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Самандаров A. ., Максумова D. ., і Додаев K. . «ПРОЦЕСТІ МАТЕМАТИКАЛЫҚ МОДЕЛЬДЕУ ТУТ ЖЕМІСІ ШЫРЫНЫН БУЛАНДЫРУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 3, вип. 20, Вересень 2023, doi:10.58805/kazutb.v.3.20-120.

Аңдатпа

Тұт жемістерінің шырынын булану кезінде сұйықтық мөлшерін уақыт бойынша өзгертуге дифференциалдық теңдеу алынды, материалды баланс түрінде өрнектеледі, буландырғыштың сепараторындағы сұйықтық деңгейіне түрленеді, сұйықтықтың тығыздығының өрнегі.  аппараттың кіріс және шығысындағы оның шығыны, сұйықтық температурасын уақыт бойынша өзгертуге арналған дифференциалдық теңдеу. Су мен бу күйінің анықтамалық мәліметтерін пайдалана отырып, температура, сұйық және құрғақ бу энтальпиясының теңдеулері алынады. Теңдеулер жүйесі алынды – бір ыдысты вакуумды буландырғыштағы сұйықтың булану процесінің динамикасының математикалық моделі. MATLAB бағдарламасының SIMULINK бөлігі арқылы теңдеулерді шешудің компьютерлік моделі құрастырылды. Бес корпусты вакуумды буландырғышта тұт шырынын булану зерттеулерінің кейбір нәтижелері келтірілген, кешеннің оңтайлы сатыларының саны табылған.

Су буының булану процесін есептеу су күйінің термодинамикалық параметрлерімен байланысты болғандықтан, судың қайнау температурасына, судың булану жылуына, бу энтальпиясына тәуелділік теңдеулерін алу қажет. , қысымдағы судың энтальпиясы. Эксперименттік мәліметтер ұзақ уақыт бойы алынған, олар сәтті қолданылуда, бірақ барлық зерттеушілер қолданатын біркелкі эмпирикалық теңдеулер жоқ.

MATLAB бағдарламасының мүмкіндіктерін пайдалана отырып, кестелік мәліметтерді статистикалық өңдеу арқылы нақты суретті 98% және одан жоғары дәлдікпен сипаттайтын су мен су буының күйі үшін көпмүшелік түріндегі эмпирикалық теңдеулерді аламыз.