Өңдеу және өңдеуші өнеркәсіптер

№ 2 (19) - 2023 / 2023-07-05 / Көрілім саны: 81

ӨЗБЕКСТАН ТҰШЫ СУ БАЛЫҚТАРЫНЫҢ ЖӘНЕ ОНЫҢ КОНСЕРВЕРЛЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІН ЗЕРТТЕУ

Авторлар

Ташкентский химико-технологический институт
University of Veterinary Medicine, Animal Husbandry and Biotechnology
Institute of Chemical Technology
Tashkent Institute of Chemical Technology

Кілтті сөздер

., пресс-су балықтары, балық, күміс тұқы, тұқы, табан балық, қауіпсіздік, белоктар, майлар, көмірсулар, витаминдер, ауыр металдар.

DOI сілтемесі:

https://doi.org/10.58805/kazutb.v.2.19-112

Қалай дәйексөз келтіруге болады

Додаев, К., I. P. Pulatov, K. Z. Zhuraeva, і N. K. . Niyozov. «ӨЗБЕКСТАН ТҰШЫ СУ БАЛЫҚТАРЫНЫҢ ЖӘНЕ ОНЫҢ КОНСЕРВЕРЛЕРІНІҢ ҚАУІПСІЗДІГІН ЗЕРТТЕУ». ҚазТБУ хабаршысы, вип. 2, вип. 19, Липень 2023, doi:10.58805/kazutb.v.2.19-112.

Аңдатпа

Тұщы су балығын өнеркәсіптік өңдеу әдістері, балық консервілерінің қауіпсіздігін қамтамасыз ету, балық пен консервілердің сыналатын ассортиментінің химиялық құрамын, оның ішінде алмастырылмайтын аминқышқылдық құрамы бар ақуыздарды, көмірсуларды, майларды, минералды заттарды сандық және сапалық анықтау, дәрумендер, ферменттер, қауіпті компоненттерді, оның ішінде ауыр металдар мен олардың тұздарын, пестицидтердің, гербицидтердің, антибиотиктердің конверсиялық өнімдерін анықтау, газ-сұйықтық хроматография әдістерін қолдану арқылы радионуклидтердің болуы, оларды жою жолдары, оларды жою жолдарын табу, сол арқылы белгілі бір балық сортының азық-түлік қауіпсіздігіне қойылатын талаптар немесе сол немесе басқа балық консервілерінде жасырылған қауіпті анықтау, балық өсірілетін аумаққа, жер асты суларының және ауаның құрамына байланысты белгілі бір сортты балықты консервілеуге жарамдылық критерийлерін әзірлеу. берілген көлдің, өзеннің немесе жасанды су қоймасының, сондай-ақ балық консервілеуде қолданылатын тұздық қызанақ, өсімдік майы сияқты көмекші материалдардың сақтау әдісі мен құрамы, бұл ғылыми жаңалық және осы зерттеу жұмысының практикалық құндылығы; бұл сайып келгенде Өзбекстанда тұщы су балық өндірісін пайдалану картасын жасауға, консервілеу әдістеріне, балық консервілерін өндіруге арналған консервілер ингредиенттерінің тізімін құруға, өндірудің жеке технологиясын жасауға мүмкіндік береді.